Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

“Οι απολύσεις μας θα καθυστερήσουν συνολικά το μετρό” λένε οι εργαζόμενοι

alpha965.gr,07/12/2015

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 10:00 στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό, οι απολυμένοι, πια, εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό κομμάτι.

Οι συγκεντρωμένοι κάνουν λόγο για κοροϊδία, καθώς επισημαίνουν την αθέτηση των λεγομένων των κυβερνητικών αρμοδίων, περί επίτευξης συμφωνίας με την κοινοπραξία για την επανεκκίνηση του έργου.


Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση σχετική ανακοίνωση των εργαζόμενων, το μόνο επίσημο αποτέλεσμα της διαβούλευσης των εμπλεκομένων στο έργο πλευρών, είναι οι απολύσεις των 70 αρχαιολόγων.

Την ίδια ώρα, από τις 13:30 εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων στο μετρό συναντώνται στην Αθήνα με τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, προκειμένου να πιέσουν για τον παράνομο του χαρακτήρα των απολύσεων, καθότι πρόκειται για ομαδικές.

«Οι εργαζόμενοι κινητοποιούμαστε σε όσα λέγονται και δηλώνονται το τελευταίο διάστημα για εξεύρεση λύσης του έργου την ώρα που εμείς εδώ και έξι μέρες έχουμε πάει σπίτι μας», δήλωσε ο Χάρης Κυπριανίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο αρχαιολογικό τμήμα, το οποίο έκλεισε έπειτα από τις απολύσεις.

Μάλιστα, ο κ. Κυπριανίδης θεωρεί ότι το κλείσιμο του αρχαιολογικού τμήματος θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολικότερη καθυστέρηση των εργασιών, καθώς «δια νόμου όποιο μηχάνημα δουλεύει θα πρέπει να παρακολουθείται από άνθρωπο της αρχαιολογίας, οπότε πολλές από τις εργασίες δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν».

Επιπλέον, το κλείσιμο του αρχαιολογικού τμήματος, θα φέρει και άλλες επιπτώσεις όπως ανέφερε στον Alpha 96,5 ο κ. Κυπριανίδης, αρκετοί εκ των σταθμών θα βρίσκονται σε κίνδυνο, διότι δεν θα γίνονται αρχαιολογικές εργασίες. Ειδικότερα, «στη Βενιζέλου όταν έχει έντονες βροχοπτώσεις, λόγο του σημείου που βρίσκεται στην κατηφόρα της Βενιζέλου μπάζει πολλά νερά μέσα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «ακόμα και οι αρχαιότητες που έχουν μεταφερθεί σε αποθήκες πλέον θα είναι απροστάτευτες, χωρίς συντήρηση εκτεθειμένες στο κίνδυνο φθοράς, κλοπής ακόμα και καταστροφής».

Συν τοις άλλοις, πολλοί από τους εργαζόμενους ήλπιζαν έστω σε κάποια αποζημίωση, παρ’ όλα αυτά η Αγγελική Παναγιωτίδου, εργαζόμενη έξι χρόνια στο μετρό Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να πάρουμε αποζημίωση εκτός και αν δικαιωθούμε δικαστικώς». Παράλληλα η ίδια κατήγγειλε ότι «η κοινοπραξία άλλαξε μονομερώς τη σύμβασή μας από αορίστου χρόνου σε ορισμένου. Είναι ό,τι πιο δύσκολο να βρεθεί κάποιος χωρίς δουλειά και χωρίς αποζημίωση, όπως εγώ που έχω να μεγαλώσω δυο ανήλικα παιδιά», περιέγραψε η ίδια.

Να σημειωθεί ότι, όπως επισήμανε στον Alpha 96,5 ο Σταύρος Στέτσικας, πρόεδρος των εργαζομένων του μετρό στο κατασκευαστικό κομμάτι «μας είχαν ενημερώσει και εμάς τον Νοέμβρη, ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη με τη συμφωνία, θα μας δώσουν δίμηνη άδεια άνευ αποδοχών. Τελικά μείναμε στις θέσεις μας και το παλεύουμε μέρα με τη μέρα, να το τρενάρουμε όσο μπορούμε μέχρι να ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας εντός του μήνα», όμως ο ίδιος όπως εξήγησε δεν αποκλείει το γεγονός κάποια από τις επόμενες μέρες να ανακοινωθούν και σε αυτούς απολύσεις.


Ρεπορτάζ: Φιλίππα Βλαστού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.