Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Κ. Γκιουλέκας: Ερωτήματα προς Αρ. Μπαλτά για το μετρό Θεσσαλονίκης

liberal.gr, 01/11/2016
Με ποιες μελέτες, ποια χρονοδιαγράμματα και πόσα χρήματα θα γίνουν οι εργασίες ανάδειξης των αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται κατά την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης; Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού για το Μετρό Θεσσαλονίκης, θέτει πολλά ερωτήματα στην δήλωση που έκανε:


«Με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού με αντικείμενο την πορεία εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης, επανερχόμαστε σε μία σειρά ερωτημάτων που έχουμε θέσει σχετικά με το ζήτημα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, για τα οποία, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει απαντήσεις.

Ερωτάται, λοιπόν, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς:

1. Βάσει ποιων μελετών πρόκειται να γίνουν εργασίες φύλαξης, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων της οδού Βενιζέλου;
2. Πότε έχουν συνταχθεί οι συγκεκριμένες μελέτες και από ποια διεπιστημονική ομάδα;
3. Ποιο είναι το συνολικό κόστος αυτών των μελετών, αλλά και του συνολικού έργου; Σε περίπτωση υπέρβασης της προβλεπόμενης δαπάνης, από ποιες πηγές και ποια κονδύλια θα καλυφθεί η διαφοροποίηση του κόστους; Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει και μία σαφή απάντηση για το χρονοδιάγραμμα και το κόστος συντήρησης και ανάδειξης του συνόλου των αρχαιοτήτων και των αρχαιολογικών χώρων που ανευρέθηκαν.

Με δεδομένο ότι, δυστυχώς, όλα αυτά τα σημαντικά ευρήματα παραμένουν σε κοντέινερ, το υπουργείο οφείλει να απαντήσει και σε κάτι ακόμα: Πότε και σε ποιο χώρο θα εκτεθούν μόνιμα τα κινητά ευρήματα, που αποτελούν ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα και συνδέονται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.