Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Γ.Γ. ΥΠΠΟΑ για τις αρχαιότητες στον σταθμό ''Αγ. Σοφίας'' του μετρό: Θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε καθυστερήσεις στο έργο (ΦΩΤΟ)

thestival.gr, 17/03/2017
Αυτοψία στις νέες σημαντικές βυζαντινές αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στις δυο εισόδους του σταθμού ''Αγία Σοφία'', στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν σήμερα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)...


Όπως τόνισε η η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, τα μέλη του ΚΑΣ ήρθαν για να έχουν μια προσωπική εικόνα για τις αρχαιότητες. όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικές γενικά, όπως και σε όλη την πορεία του μετρό και κυρίως σε αυτούς τους δυο κεντρικούς σταθμούς του μετρό (Αγ. Σοφίας και Βενιζέλου) που τυχαίνει να είναι τα κεντρικά σημεία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Όπως παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση από τις αρμόδιες διευθύνσεις, πρόκειται για τα υπολείμματα δυο πλακόστρωτων ημικυκλικών πλατειών του 6ου αι μ.Χ., περικλειόμενες από ημικυκλικές στοές, όπου, πιθανότατα, λειτουργούσαν καταστήματα και εργαστήρια. Πιο συγκεκριμένα, στη νότια πλευρά (εκτός από υπολείμματα οικοδομημάτων του 19ου αιώνα), εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, τμήμα μαρμαρόστρωτης πλατείας (μέγιστης σωζόμενης έκτασης περίπου 180 τ.μ.) στρωμένης με ορθογώνιες πλάκες διαφόρων μεγεθών, τμήμα στοάς έκτασης 27,5 μ., καθώς και τμήμα καμπύλου στυλοβάτη (αποκαλύφθηκε σε μέγιστο μήκος 14,20 μ. και σωζόμενο ύψος 10 εκ.), που έφερε κίονες πάνω σε βάσεις με βάθρο (δείτε και εδώ).

''Τα μέλη του ΚΑΣ τώρα θα μπορέσουν να συζητήσουν το θέμα. Θέλουμε να σωθούν οι αρχαιότητες και να συνεχιστεί η ζωή της πόλης. Πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί να συζητήσουμε όπως έγινε και για το σταθμό Βενιζέλου. Θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε καθυστερήσεις που θα επηρεάσουν την πορεία του έργου'', υπογράμμισε η κ. Βλαζάκη.
Ερωτηθείσα για την έναρξη των εργασιών στο σταθμό Βενιζέλου, υπογράμμισε: ''Θα αρχίσουν άμεσα. Περιμένουμε κάποιες τελικές συνεννοήσεις με την Αττικό Μετρό''.

Δείτε τις φωτογραφίες του Thestival:
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.