Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Έκτακτοι αρχαιολόγοι: Προγραμματισμός απεργιακών κινητοποιήσεων στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

ergasianet.gr, 24/05/2017
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, μέχρι την ανάκληση της εντολής απόλυσης των δύο συναδέλφων. Την Πέμπτη, 25/05/2017, καλεί όλους τους συναδέλφους να παραστούν στη Συνέντευξη Τύπου του ΣΕΚΑ για τις απολύσεις στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος – Μπέη Χαμάμ Καφέ, Εγνατίας και Μ. Γενναδίου 11, στις 10:00...

Κάλεσμα ΣΕΚΑ σε Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη στις 25/05/2017 για τις απολύσεις στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Τοπικό Παράρτημα Β. Ελλάδας
Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου
Ημερομηνία:
Πέμπτη 25 Μαΐου 2017
Ώρα:
10 π.μ.
Τόπος:
Λουτρά Παράδεισος,
Μπέη Χαμάμ Καφέ, Εγνατίας και Μ. Γενναδίου 11

MEΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υπέρμετρα προσβολών, απειλών και απολύσεων

Στο πλαίσιο της «φιλεργατικής πολιτικής» της κυβέρνησης, ο μαινόμενος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κος Χ. Σπίρτζης, επιτίθεται κατά αρχαιοτήτων, θεσμών και δημόσιων λειτουργών και προβαίνει σε εντολή απόλυσης αρχαιολογικού προσωπικού, στην αντικατάσταση δύο εκτάκτων αρχαιολόγων.
Οι ανασκαφικές και τεχνικές εργασίες του έργου «ξεπάγωσαν» μόλις πριν έναν χρόνο, με μία συμφωνία το περιεχόμενο της οποίας ο ελληνικός λαός που την πληρώνει δεν την έμαθε ποτέ και το καλά οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε η ολοκλήρωση των εργασιών την άνοιξη του 2017. Ο εν λόγω Υπουργός τον Ιανουάριο του 2016 υπογράμμιζε την προστασία των εργαζομένων και εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ ο διευθυντής της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, κος Μυλόπουλος, διατυμπάνιζε ότι η βασική αρχή είναι η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, η συνύπαρξη αρχαίων και ΜΕΤΡΟ. Τότε αυτό πουλούσε…
Από την πρώτη όμως κιόλας στιγμή οι πολιτικές υποσχέσεις αναιρέθηκαν και έπεσαν στο κενό με την υπογραφή καταχρηστικών ατομικών συμβάσεων, την παραγκώνιση και υπερπήδηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας ως προς την υπόδειξη του προσωπικού, με την υπογραφή συμβάσεων με όρους ανήκουστους υπό συνθήκη «omerta», καταστρατηγώντας κάθε ίχνος ηθικής και λογικής. Ένα έργο που ξεκίνησε και συνεχίζει υπό συνθήκες εκφοβισμού για την διατήρηση της εργασίας, πάντα με τις πλάτες της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που αντίκειται και διαμαρτύρεται για τις αποφάσεις διατήρησης σπουδαιότατων αρχαιολογικών ευρημάτων. Οι απειλές και το μένος του υπουργού έρχονται να τα επιβεβαιώσουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο.
Η πραγματικότητα είναι πως ουδέποτε το ίδιο το έργο και τα προβλήματά του δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ σοβαρά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ η τελευταία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να συνεχίσει με τη σειρά της το παιχνίδι μόνο στον βαθμό που αυτόεξυπηρετούσε πολιτικά συμφέροντα, προσωπικές επιδιώξεις και πελατειακές σχέσεις. Η δε στάση της κοινοπραξίας και του κυρίου του έργου, Αττικό μετρό, ήταν και παραμένει χαρακτηριστική για το πώς προσπάθησε στο παρελθόν να στρέψει την κοινή γνώμη και τους πολίτες εναντίον της αρχαιολογικής έρευνας, με πραγματικό στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα μεγάλα και ουσιώδη προβλήματα του έργου.
Στο σήμερα πια, και πάλι για δικούς τους λογους, ξεθάβουν το εύκολο θύμα, τα αρχαία και τους εργαζόμενους σε αυτά. Το γνωστό χαλί κάτω από το οποίο κρύβουμε όλες τις αμαρτίες του πολύπαθου έργου εδώ και χρόνια. Γιατί να αλλάξουμε συνταγή αφού έχει αποδειχθεί πετυχημένη;
Στο παραπάνω λοιπόν πλαίσιο και στην προσπάθειά μας για το αυτονόητο, το σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομία, την εργατική νομοθεσία και κυρίως τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και την προστασία των συναδέλφων μας από αυταρχικές πρακτικές και λογικές που παραπέμπουν συνειρμικά σε μαύρες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας, σας προσκαλούμε στην σχετική Συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, στις 10 π.μ. στο Μπέη Χαμάμ Καφέ, Εγνατίας και Μητροπολίτου Γενναδίου 11.
Κατά τη συνέντευξη, θα παρουσιασθεί η πραγματική εικόνα των γεγονότων και επιπλέον το σύνολο των αιτημάτων που προκύπτουν αναφορικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας που εφαρμόζονται αποικιοκρατικά στο Μετρό Θεσσαλονίκης και έχουν οδηγήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.