Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Χωρίς κοινό τόπο η συνάντηση των αρχαιολόγων του μετρό με την Κ. Νοτοπούλου

alpha965.gr, 24/05/2017

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Θεσσαλονίκης, με αίτημα να βρεθούν με εκπρόσωπο του υπουργείου και να θέσουν το ζήτημα τους σχετικά με τις δύο απολύσεις που έγιναν κατά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη στη Θεσσαλονίκη και στα εργοτάξια του μετρό...


«Οι εργαζόμενοι αντικαταστάθηκαν πριν καν μάθουν ότι απολύθηκαν. Η Εφορεία είπε ότι ήταν ευχαριστημένοι από την εργασία τους και ότι δεν έδωσαν εντολή για απόλυση και το Αττικό Μετρό είπε ότι δεν έχει δικαιοδοσία να κάνει απολύσεις», δηλώνει στο alpha965.gr ο Σταύρος Ζαχαριάδης, μέλος του ΣΕΚΑ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των αρχαιολόγων, η επίσκεψη του υπουργού έγινε αιφνιδιαστικά και παρουσία αστυνομικού στα εργοτάξια της Αγίας Σοφίας και του συντριβανιού. Στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας δεν ήταν προγραμματισμένα να γίνουν αρχαιολογικά έργα την ημέρα εκείνη, ήταν όμως εκεί ένας αρχαιολόγος ώστε να επιβλέπει τα τεχνικά έργα του μετρό. Στη συνέχεια ο υπουργός βρέθηκε στο εργοτάξιο του συντριβανιού και «ξέσπασε εκεί» κάνοντας τις δύο απολύσεις.

Στη συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ σήμερα, επιτροπή των αρχαιολόγων συναντήθηκε με τη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου, και την ενημέρωσαν για το ζήτημα των απολύσεων. Η κα Νοτοπούλου επέμεινε στις κατηγορίες ότι οι δύο εργαζόμενες δεν βρίσκονταν στο χώρο εργασίας τους, ωστόσο, θα θέσει το ζήτημα σε συζήτηση εν όψει της επίσκεψης του κύριου Σπίρτζη στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες. Από τη μεριά τους, οι αρχαιολόγοι δηλώνουν πως «δεν είναι δυνατόν κάποιος να μην βρίσκεται στον χώρο εργασίας του γιατί «μας ελέγχουν ακόμη και για να περάσουν έναν δρόμο ώστε να μην γίνει κάποιο ατύχημα εν ώρα εργασίας», όπως αναφέρει μέλος του ΣΕΚΑ. Με το μέρος τους επίσης τάχθηκε ο κύριος Μυλόπουλος, όταν του ανέφεραν το γεγονός.

Ένα δεύτερο στοιχείο που μετέφερε η επιτροπή του ΣΕΚΑ από την επίσκεψη τους στην Κ. Νοτοπούλου είναι ότι η εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε: «Το μετρό είναι ένα πείραμα για να δούμε πώς μπορεί να συμβιβαστεί η ταχύτητα των εργασιών που ζητάει το Αττικό Μετρό και με αυτό που μπορεί να αποδώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων». Αυτό ανησυχεί τους αρχαιολόγους διότι, όπως λένε, εμπλέκονται στη δουλειά τους άτομα που δεν γνωρίζουν πώς εργάζονται στο δικό τους κομμάτι και εντείνει την επιθυμία τους να λυθεί το ζήτημα και να γίνει επαναπρόσληψη των δύο εργαζομένων, ώστε «να μην υπάρχει ο φόβος να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο.


Ρεπορτάζ: Βενετία Κυριαζίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.