Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Συμβαίνει τώρα στην ανασκαφή του Μετρό στην Αγίας Σοφίας

parallaximag.gr, 23/05/2017

Σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Τμήμα του Μετρό, στο εργοτάξιο της Αγίας σοφίας διαμαρτυρόμενοι για την μεταχείριση τους και την αναγκαστική παύση των εργασιών που συνεχίζεται...


Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Χάρης Κυπριανίδης είπε στην parallaxi: “Διαμαρτυρόμαστε γιατί ο κ. Σπίρτζης άφησε αιχμές για δική μας ευθύνη καθυστερήσεων στην ανασκαφή ενώ αντίθετα εμείς επιθυμούμε την άμεση έναρξη των εργασιών. Άλλωστε οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του αρχαιολογικού τμήματος πληρώνονται μόνο τις ημέρες που εργάζονται, οπότε όσο εμείς καθόμαστε δεν πληρωνόμαστε κανονικά. Φυσικά και θέλουμε να ξεκινήσουμε άμεσα τις εργασίες απλώς περιμένουμε εντολή, δεν έχουμε λόγο να επιμηκύνουμε τις ανασκαφικές εργασίες αφού έτσι κι αλλιώς πληρωνόμαστε μόνο τις μέρες που λειτουργεί το έργο. Είμαστε περίπου  200 οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο σημείο του έργου και δεν επιθυμούμε περαιτέρω καθυστέρηση”.


Και συνέχισε: “Επίσης διαμαρτυρόμαστε για την αναίτια και ανεξήγητη απόλυση δυο εργαζομένων στις 11 Μαϊου μετά την επίσκεψη του κ. Σπίρτζη στο εργοτάξιο του Μετρό στο Συντριβάνι. Μια ώρα μετά τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους εκεί, τους κοινοποιήθηκε η απόλυσή τους. Οι δυο εργαζόμενοι θα κινηθούν δικαστικά.”

Οι εργαζόμενοι είχαν σκοπό να κλείσουν το ένα ρεύμα της Εγνατίας στο σημείο για μια ολιγόλεπτη πορεία αλλά το χάος που επικρατεί στην πόλη μάλλον τους οδηγεί στην απόφαση να παραμείνουν στο σημείο με μια μικρή πορεία στο κάθετο κομμάτι της Αγίας Σοφίας κάτωθεν της Εγνατίας.


Να θυμίσουμε ότι ήταν 11 Μαϊου όταν επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη τελευταία φορά ο κ. Σπίρτζης για να λάβει μέρος στην διαβούλευση με δήμους και φορείς για τον ΟΑΣΘ. Στη διάρκεια των 3 ημερών επιθεώρησε και τα εργοτάξια του Μετρό και αμέσως μετά έβαλε κατά της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας για το έργο του μετρό, καθώς, όπως είπε, επισκέφθηκε απροειδοποίητα δύο σκάμματα στα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας και Συντριβάνι) και διαπίστωσε απαράδεκτες καθυστερήσεις.
«Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει τεράστιες ευθύνες για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν εκεί και για τα εκατομμύρια αποζημιώσεων που πληρώνει ο ελληνικός λαός και ο λαός της Θεσσαλονίκης και την ταλαιπωρία από τις αποζημιώσεις και τις καθυστερήσεις που έχουμε, χωρίς να υποβιβάζουμε τη σημασία που πρέπει να δώσουμε στην πολιτιστική κληρονομιά και στα αρχαία μας» είπε ο υπουργός, τότε. 


Διαβάστε Υπάρχουν και τα Αρχαία στον Σταθμό Αγίας Σοφίας
Βλέπετε η απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με τις αρχαιολογικές εργασίες στο Εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας που αποκάλυψε δυο πλατείες μεγάλης αξίας, είχε ήδη ανακοινωθεί στις 2/5. Επικύρωνε την πρόταση διατήρησης της μεν κάτω πλατείας in situ και ορισμένες αλλαγές στο βόρειο κομμάτι να αναδειχθεί η ανασκαφή. Έπειτα αναμενόταν η καθαρογραφή της απόφασης ώστε να επανακινηθεί η ανασκαφή που είχε σταματήσει από τιος 26 Μαρτίου.
«Το να κάνει ο αρμόδιος διευθυντής μερικούς μήνες για να στείλει μια έκθεση στο ΚΑΣ ή να εγκριθεί από το ΚΑΣ ή να καθαρογραφεί η απόφαση, να πληρώνει ο ελληνικός λαός και να έχουμε αυτά τα σχολεία και όχι καινούργια, είναι στην κρίση του καθένα για το απαράδεκτο της κατάστασης», είχε σχολιάσει τότε.

Από Κύα Τζήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.