Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Αρχαιολόγοι κατά Σπίρτζη για τις απολύσεις στο Μετρό(φωτο-vid)

voria.gr, 18/05/2017
Ο μόνος που έχει την αρμοδιότητα να προχωρά σε απολύσεις και αντικαταστάσεις προσωπικού είναι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, λένε οι αρχαιολόγοι...


Για τις απολύσεις δύο συναδέλφων τους, μετά από την επίσκεψη του υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στα εργοτάξια του μετρό, διαμαρτυρήθηκαν σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν στους συμβασιούχους την Παρασκευή, 12 Μαΐου, "χωρίς προφανή ή υπονοούμενη αιτιολογία",  όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος Σταύρος Ζαχαριάδης. Οι απολυμένοι συντόνιζαν το ανασκαφικό έργο στην Βόρεια είσοδο του σταθμού Συντριβανίου.

"Αυτές οι απολύσεις ήρθαν μετά από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στους σταθμούς Σιντριβανιού και Αγίας Σοφίας ο οποίος διαπίστωσε - ω του θαύματος - καθυστερήσεις στην εκτέλεση του αρχαιολογικού έργου του μετρό", ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: "εμείς αντιδρούμε στις απολύσεις αυτές, θεωρούμε πως είναι άδικες και ζητούμε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία".

Όπως είπε, "ο μόνος που έχει την αρμοδιότητα να προχωρά σε απολύσεις και αντικαταστάσεις προσωπικού είναι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων". Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για οργισμένη αντίδραση του υπουργού, λόγω της εικόνας που είδε κατά την επίσκεψή του (δεν υπήρχαν εργαζόμενοι που να δουλεύουν), ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε: "Ο κ. Σπίρτζης επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας που ούτως ή άλλως εδώ και δύο μήνες είναι κλειστό, εν αναμονή μελετών και άλλων πολιτικών ή υπηρεσιακών αποφάσεων, προκειμένου να γίνει η επανεκκίνησή του, άρα ήταν αναμενόμενο το εργοτάξιο να είναι κενό, εφόσον αυτή τη στιγμή δεν εξελίσσονται αρχαιολογικές εργασίες πάρα ελάχιστες επιβλέψεις μηχανικών εκσκαφών".

"Θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι λειτούργησαν ως εξιλαστήρια θύματα, δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι δηλώσεις του προέδρου της Αττικό Μετρό πως μετά τις απολύσεις τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά, έφυγε η έκθεση για τον συγκεκριμένο σταθμό στο ΚΑΣ,  διευθετήθηκαν άλλα ζητήματα, θαρρείς και οι τελετουργικές θυσίες συμβασιούχων αρχαιολόγων θα λύσουν το πρόβλημα της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα", κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

Σημειώνεται ότι στα ενεργά εργοτάξια του μετρό εργάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 40 αρχαιολόγοι.

Η αρχαιολόγος Ισμήνη Νίνου, μία από τους δύο εργαζόμενους που έχασαν την δουλειά τους, η οποία ήταν παρούσα κατά την επίσκεψη του υπουργού, ανέφερε πως θα ζητήσει εξηγήσεις για την απόλυσή της από την υπηρεσία και κάθε αρμόδιο.
Oι εργαζόμενοι θα επαναλάβουν την κινητοποίησή τους και αύριο, στις 10.30 στον εργοτάξιο του σταθμού Συντριβανιού, ενώ επιδιώκουν και συνάντηση με την δημοτική αρχή για διευθέτηση του ζητήματος.





Βάσια Μπάρμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.