Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Μετροπόντικες με στολή αρχαιολόγου

Ελεύθερος Τύπος, 14/09/2008

Το μετρό αιτία για τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανασκαφές

Τα χρυσά στεφάνια που έφεραν στο φως οι ανασκαφές για το μετρό της Θεσσαλονίκης εντυπωσίασαν το κοινό και τους επιστήμονες. Δεν είναι όμως ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος θησαυρός που αποκαλύπτεται στις εργασίες για την κατασκευή του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου. Η Θεσσαλονίκη αναμένεται να δώσει και άλλα ευρήματα όσο οι ανασκαφές συνεχίζονται στους σταθμούς που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Το παράδειγμα της Αθήνας είναι νωπό στη μνήμη. Στο πλαίσιο της κατασκευής του μετρό, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή στην πρωτεύουσα (έκτασης 79.000 τ.μ.), η οποία έφερε στο φως περισσότερα από 50.000 αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο,τι συνέβη στην Αθήνα εξελίσσεται σήμερα και στη Θεσσαλονίκη: πραγματοποιείται η μεγαλύτερη ενιαία αρχαιολογική ανασκαφή στη πόλη, η οποία θα καλύψει συνολική έκταση 20.000 τ.μ. Και στις δύο περιπτώσεις, στο ιστορικό κέντρο των δύο πόλεων δόθηκε ιδιαίτερη σημασία. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, το αρχαιολογικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο εντός των τειχών τμήμα του μετρό, που περιλαμβάνει έξι σταθμούς. Και στις δύο περιπτώσεις, για τα αρχαία (τα σημαντικότερα) που έρχονται στο φως από τη σκαπάνη του μετρό υπάρχει σχεδιασμός έκθεσής τους στο κοινό. Στην Αθήνα δημιουργήθηκαν νέοι αρχαιολογικοί χώροι στο κέντρο της πόλης, ενώ προθήκες στήθηκαν στους σταθμούς.

Οι ανασκαφές της Αθήνας

Και τι δεν έφερε στο φως το μετρό της Αθήνας! Μεταξύ άλλων, κτίρια, νεκροταφεία, πηγάδια, αρχαίους δρόμους, λουτρά, υδραγωγεία και… τον Ηριδανό, το αρχαίο ποτάμι που η κοίτη του εντυπωσιάζει τους επιστήμονες. Ανάμεσα σε πολλά άλλα ευρήματα, στο Σύνταγμα αποκαλύφθηκε ο αρχαίος δρόμος που από τις πύλες του τείχους οδηγούσε στους δήμους της Μεσογαίας.
Στον Κεραμεικό ανασκάφηκε τμήμα του σπουδαιότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας. Από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα των ανασκαφών του μετρό της Αθήνας είναι η εγκιβωτισμένη κοίτη του Ηριδανού ποταμού στο Μοναστηράκι.

Ευρήματα αποκαλύφθηκαν και σε άλλους σταθμούς («Ευαγγελισμός», «Πανεπιστήμιο»), αλλά και στις ανασκαφές για τα φρέατα εξαερισμού. Δημιουργήθηκαν νέοι αρχαιολογικοί χώροι, στην πλατεία Συντάγματος, στη λεωφόρο Αμαλίας και αλλού. Εκθέματα μεταφέρθηκαν και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου όπου δημιουργήθηκε υπαίθρια έκθεση αρχαιοτήτων 2.000 τ.μ. με μικρό μουσείο. Από τις εργασίες για την επέκταση του μετρό προς το Αιγάλεω ξεχωρίζουν η ανακάλυψη τμημάτων της αρχαίας Ιεράς Οδού και το τμήμα γέφυρας του αρχαίου Κηφισού που ήρθε στο φως στον Ελαιώνα.

Οι ανασκαφές της Θεσσαλονίκης

Μπορεί τα χρυσά στεφάνια να εντυπωσιάζουν το θεατή, δεν είναι όμως τα μοναδικά σημαντικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα στις ανασκαφές του μετρό της Θεσσαλονίκης. Οι ανασκαφές έχουν ολοκληρωθεί σε πολλά σημεία, μεταξύ άλλων στους σταθμούς «Συντριβάνι» (όπου βρέθηκαν εκατοντάδες τάφοι), «Βενιζέλος» και «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός». Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν και αξίζει να αναφερθούν το ακέφαλο αντρικό τραπεζοφόρο αγαλματίδιο και η αψιδωτή κατασκευή στην Εγνατίας 22. Ακόμη, έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες τάφοι, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, πολλοί από τους οποίους ήταν πλούσια κτερισμένοι.

Σε δύο από αυτούς βρέθηκαν τα χρυσά στεφάνια ενώ σε άλλες ταφές αποκαλύφθηκαν ψηφιδωτά δάπεδα.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό Α.Ε., «η συνολική δαπάνη για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που θα πραγματοποιηθούν για το μετρό της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 15.000.000 €».

Δύο νέα μουσεία δημιουργούνται

Τα σημαντικότερα από τα χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών του μετρό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα γεμίσουν τις προθήκες δύο νέων μουσείων που θα δημιουργηθούν στις δύο πόλεις. Η κατασκευή του «Μουσείου των Αθηνών» αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2014, σύμφωνα με την προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων (Γ’ ΕΠΚΑ) κυρία Νικολέτα Βαλάκου. Θα ανεγερθεί, έπειτα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, στην Ακαδημία Πλάτωνος, σε ένα τμήμα του «Αρχαιολογικού Αλσους» της περιοχής, έκτασης 25 στρεμμάτων. Μέχρι τότε, τα δεκάδες χιλιάδες ευρήματα παραμένουν στις αποθήκες και περιμένουν τη στιγμή που θα συντηρηθούν για να εκτεθούν.

Η Θεσσαλονίκη θα μπορεί να θαυμάσει τα δικά της αρχαιολογικά ευρήματα στο Αλκαζάρ. Το Χαμζά Μπέη τζαμί θα αποκατασταθεί και θα μετατραπεί σε μουσείο για να δεχθεί ευρήματα από τις ανασκαφές στο μετρό. Οταν λειτουργήσει, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Θεσσαλονικείς, που θα μπορούν να πληροφορηθούν ακόμα περισσότερα στοιχεία για την Ιστορία τους.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.