Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Ζητείται στέγη για τα αρχαία του Μετρό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20/09/2008


Από τις ανασκαφές στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Πού θα αποθηκευτούν τελικά τα πλούσια ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης; Στο μείζον αυτό πρόβλημα που ανεδείχθη προ ημερών στο ΚΑΣ, όταν αποφασίστηκε η διάλυση και μεταφορά κάποιων τάφων προκειμένου αυτοί να επιστρέψουν ως έκθεμα μετά την κατασκευή των σταθμών, δεν υπάρχει καμία απάντηση στη χθεσινή μακροσκελή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τα εν λόγω ευρήματα. Αναφέρονται στο συμπέρασμα των αρχαιολόγων της ΙΣΤ' ΕΠΚΑ από τη συνολική εικόνα που αποκόμισαν μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών σε τέσσερα σημεία: στους σταθμούς «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», «Σιντριβάνι», «Πανεπιστήμιο» και «Ευκλείδης», καθώς και στον χώρο της Διασταύρωσης των Τροχιογραμμών του σταθμού «Σιντριβάνι», στα νότια της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επιβεβαιώνεται η τοπογραφία της αρχαίας Θεσσαλονίκης όπως τη γνώριζαν από παλαιότερες ανασκαφές. Η έρευνά τους έφερε στο φως, όπως σημειώνουν, 1.414 τάφους του δυτικού και ανατολικού νεκροταφείου της αρχαίας πόλης κτερισμένους σε ποσοστό 21,3% και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα (τοίχοι, αγωγοί, δάπεδα, κλίβανοι). Και συγκεκριμένα:

**Στον σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» σε έκταση 1.350 τ.μ., στο ανατολικό τμήμα του για το φρέαρ εισόδου του μετροπόντικα, βρήκαν σε βάθος 3-5,5 μ. 94 τάφους (Ελληνιστικής - Υστερης Ρωμαϊκής εποχής), τους 58 κτερισμένους με αγγεία, νομίσματα, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, κ.ά. Στο δυτικό τμήμα του ίδιου σταθμού, σε έκταση 2.500 τ.μ. και σε μικρότερο βάθος (2- 2,80 μ.) εντοπίστηκαν τέσσερις κλίβανοι και ένας χώρος απόρριψης εργαστηριακού υλικού. Η περιοχή των εργαστηρίων (έξω από τα δυτικά τείχη της πόλης) ήταν ανασκαμμένη και γνωστή ως «Κεραμήσιος Κάμπος».

**Στο σταθμό «Σιντριβάνι» ερευνήθηκαν τρία σημεία που ανήκουν στο ανατολικό νεκροταφείο. Εξω από τα όρια του σταθμού βρέθηκαν 109 τάφοι, οι 45 ήταν κτερισμένοι, τμήματα τοίχων και αγωγών. Για την κατασκευή των περιμετρικών τοίχων του σταθμού (μπροστά από το «Ασυλο του Παιδιού») σε βάθος 40 πόντων βρέθηκαν 178 τάφοι, οι 70 κτερισμένοι και τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγοι - οστεοθήκες (3ου π.Χ.-4ου αι. μ.Χ.). Επίσης αποκαλύφθηκε τμήμα κτίσματος με ψηφιδωτό δάπεδο, τμήματα τοίχων και αγωγών. Στη διασταύρωση των τροχιογραμμών του σταθμού σε έκταση 2.842,75τ.μ. (στη βιβλιοθήκη ΑΠΘ) εντοπίστηκαν 1.028 τάφοι, οι 128 κτερισμένοι, όπως επίσης οικοδομικά λείψανα κτιρίου και ελεύθερες ταφές. Σε έναν από αυτούς τους τάφους βρέθηκε ξύλινο φέρετρο, πλούσια κτερισμένο με τέσσερα χρυσά στεφάνια από φύλλα ελιάς, κοσμήματα, χρυσή δανάκη, χρυσοκλωστές, χάλκινο νόμισμα, χάλκινο κάτοπτρο, ένα χάλκινο και επτά πήλινα αγγεία.

**Τέλος, στους σταθμούς «Πανεπιστήμιο» και «Ευκλείδης» δεν ευτύχησαν να βρουν στον πρώτο κάτι και στον δεύτερο μόνον αποσπασματικά οικοδομικά λείψανα των όψιμων οθωμανικών χρόνων.


Ν.Κ-Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.