Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Πού θα στεγαστούν τα αρχαία του μετρό;

Μακεδονία, 23/09/2008

five_col_3Εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, υποκείμενα στον κίνδυνο να καταστραφούν, κινδυνεύουν να μείνουν τα ευρήματα από τις εργασίες για το μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη χώρος για την προσωρινή φύλαξη και προστασία τους.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Αττικό Μετρό Α.Ε. και Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως διαπιστώνεται, ερίζουν για το χώρο, όπου πρέπει να γίνουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, προτείνοντας διαφορετικές εκτάσεις. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα 1.414 τάφους με διάφορα ευρήματα όπως χρυσά στεφάνια, κοσμήματα, αγγεία και νομίσματα μοναδικής αρχαιολογικής αξίας, τα οποία η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να αποθηκεύσει. Μέρος των ευρημάτων στοιβάχτηκε στις αποθήκες της εφορείας, στην προέκταση της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, απέναντι από το Ποσειδώνιο, ένα μέρος στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ενώ κάποια ευρήματα παραμένουν εκτεθειμένα στα εργοτάξια.

Τον κίνδυνο τα ευρήματα να παραμείνουν εκτεθειμένα στο χειμώνα επισήμανε και η διευθύντρια της ΙΣΤ' Εφορείας Λίλλιαν Αχειλαρά, στη διάρκεια συνεδρίασης του ΚΑΣ. Η κ. Αχειλαρά δήλωσε την αδυναμία της υπηρεσίας της να φυλάξει το πλήθος των ευρημάτων. Όπως η ίδια υπογράμμισε, με την εξέλιξη των εργασιών στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα προκύψει επιπλέον μεγάλος αριθμός αρχαιοτήτων και θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα φύλαξης.

Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Βάσει της σύμβασης κατασκευής του μετρό, υπεύθυνη για την αποθήκευση των αρχαιοτήτων είναι η Αττικό Μετρό Α.Ε. Η ΙΣΤ' εφορεία επέρριψε ευθύνες στην Αττικό Μετρό, υποστηρίζοντας ότι αρνείται να διαθέσει χώρο για οικονομικούς λόγους. Η Αττικό Μετρό Α.Ε. απάντησε ότι διαθέτει χώρο, τον οποίο όμως δεν εγκρίνει η εφορεία. "Η Αττικό Μετρό έχει έτοιμο οικόπεδο του αναδόχου, για να φτιάξει τους αποθηκευτικούς χώρους, σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων ανατολικά από την πόλη, αλλά οι αρχαιολόγοι ήθελαν ένα οικόπεδο κεντρικά στην πόλη, που είχε κόστος για να απαλλοτριωθεί", περιγράφει ο κ. Χάρης Τσιματζής, εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Σύμφωνα με τον ίδιο, "το μετρό χρηματοδοτεί όλες τις αρχαιολογικές ανασκαφές, τους χώρους φύλαξης των ευρημάτων, τα μικρά μουσεία, όπως ακριβώς έγινε και στην Αθήνα.

Τη στιγμή όμως που υπάρχει οικόπεδο, δεν βλέπει το λόγο γιατί πρέπει να γίνουν έξοδα για την απαλλοτρίωση άλλου οικοπέδου. Η Αττικό Μετρό θα κατασκευάσει τις αποθήκες όπως ακριβώς θα υποδείξουν οι αρχαιολόγοι, με τις προδιαγραφές που θα ορίσουν και τις συνθήκες φύλαξης, για να συντηρούνται τα ευρήματα". "Για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων συνεννοείται πάντα η αρμόδια υπηρεσία με το μετρό, όπως συμβαίνει και στην Αθήνα. Το ΚΑΣ ζήτησε να βρεθούν χώροι και ξεκίνησαν οι διαδικασίες", αρκείται να απαντήσει η κ. Μαρία Καρατζά, προϊσταμένη του τμήματος αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και αρχαιογνωστικής έρευνας του υπουργείου Πολιτισμού. Τα ευρήματα πρόκειται να εκτίθενται στους σταθμούς του μετρό με την ολοκλήρωση των εργασιών και τα σημαντικότερα στο μνημείο Αλκαζάρ, το οποίο ανακαινίζεται γι’ αυτό το σκοπό. Ωστόσο, μέχρι να τελειώσει το έργο, υπάρχει αναγκαιότητα φύλαξης των ευρημάτων.

  • Τα ευρήματα. Μέχρι σήμερα ανασκαφές από την ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έγιναν στα εργοτάξια του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, του Σιντριβανίου, του πανεπιστημίου και του Ευκλείδη. Οι 1.414 τάφοι του δυτικού και ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης που ήρθαν στο φως καλύπτουν χρονολογικά μια μακρά περίοδο από την ελληνιστική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.