Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ «Όχι» στον περιορισμό των 60 μηνών

Μακεδονία, 16/02/2012
«Η αρχαιολογία ‘εκτελείται’ στα έργα και πεθαίνει σε 60 μήνες». Οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν τους έκτακτους αρχαιολόγους σε νέες κινητοποιήσεις συνοψίζονται στο πανό που έφεραν μαζί τους κατά τις χθεσινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, συνάδελφοί τους στην Αθήνα διαμαρτύρονταν έξω από τη Βουλή...


Της Δέσποινας Ντάρτζαλη

Στις 12 χθες το μεσημέρι έκτακτοι αρχαιολόγοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συνέχισαν με παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και με ενημερώσεις των συναδέλφων τους στα δύο μουσεία και τις Εφορείες.
Οι κινητοποιήσεις τους εντάσσονταν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στην οποία προχώρησε ο Σύλλογός τους, αντιδρώντας στο άρθρο 42 του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα (σ.σ. το νομοσχέδιο ψηφιζόταν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής). Το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι οι έκτακτοι αρχαιολόγοι δεν θα μπορούν να επαναπροσληφθούν μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών απασχόλησης.
«Έως τώρα αποκλειόμασταν από τις προκηρύξεις και από την εργασία, μόλις συμπληρώναμε 24 μήνες εργαζόμενοι, κατ’ εφαρμογή των περιορισμών του π.δ. 164/2004. Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται τώρα με το άρθρο 42 είναι να επεκτείνεται η περίοδος συνεργασίας μας με το δημόσιο από τους 24 στους 60 μήνες. Με τη λήξη αυτού του διαστήματος τα πτυχία, η εμπειρία, η γνώση μας τίθενται ουσιαστικά σε αεργία», υπογράμμισε η Εύη Γκιούρα, μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ).
Το λεγόμενο 60μηνο αποτελεί, όπως λένε, το κερασάκι στην τούρτα. «Ήδη οι έκτακτοι αρχαιολόγοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Αφενός διότι έχουν περιοριστεί οι θέσεις στα έργα, αφετέρου διότι -μέσα στον κυκεώνα της κατάργησης γενικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας- μπαίνει στο στόχαστρο και η συλλογική σύμβαση του ΣΕΚΑ και επιπλέον δεν προκηρύσσονται πια μόνιμες θέσεις εργασίας», επισήμανε η Σαπφώ Τάνου, πρόεδρος του παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του ΣΕΚΑ.
«Παίρνεις πτυχίο και εργάζεσαι για πέντε χρόνια. Μετά δεν μπορείς να δουλέψεις άλλο στο δημόσιο, πρέπει να δουλέψεις μόνον με ιδιώτες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε ο αρχαιολόγος Αθανάσιος Σαλονικιός, τονίζοντας ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους, «ώστε να καταργηθεί αυτό το άδικο μέτρο των 60 μηνών απασχόλησης».

Και νέο πλήγμα

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι διαμαρτύρονται επίσης για τη ρύθμιση, η οποία εντάσσεται στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», και η οποία προβλέπει ότι οι αρχαιολόγοι που θα εργάζονται στις σωστικές ανασκαφές στα μεγάλα ιδιωτικά έργα δεν θα επιλέγονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως γίνεται έως σήμερα, αλλά από τους ιδιώτες κατασκευαστές. «Είναι ένα ακόμη πλήγμα που δέχεται ο κλάδος μας αλλά και εν γένει το εργατοτεχνικό προσωπικό των σωστικών ανασκαφών», σημείωσε η κ. Γκιούρα. «Ο κίνδυνος είναι άμεσος πρωτίστως για τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων. Επιπλέον, υποβαθμίζεται ο ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ οι έκτακτοι αρχαιολόγοι γίνονται έρμαια στις πιέσεις των ιδιωτών», πρόσθεσε.
«Φυσικά ο ιδιώτης θα θέλει το πιο φθηνό και όχι το πιο κατάλληλο εργατικό δυναμικό, τη συντόμευση των εργασιών, πολλές φορές ίσως και παράβλεψη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των αρχαιοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Σαλονικιός.
«Το μεγάλο θύμα θα είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και η διατήρησή της. Καταργείται ο κλάδος της αρχαιολογίας σε μια χώρα που, αν μη τι άλλο, αυτό που έχει να προσφέρει είναι ο πολιτισμός της», τόνισε η κ. Τάνου.
Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου. Οι χθεσινές ήταν, όπως λένε, ο προπομπός όσων πρόκειται να ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.