Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Και αρχαία, και μετρό

avgi.gr,27/02/2013

Θεσσαλονίκη: Συραγώ Λιάτσικου...Την αναζήτηση της «μέσης οδού», όπως είναι και το όνομα του βυζαντινού εμπορικού δρόμου που βρέθηκε κάτω από τη σημερινή Εγνατία, δείχνει η ανοιχτή εδήλωση που οργάνωσε τη Δευτέρα το βράδυ το Τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη, καθώς το σύνθημα - αίτημα «Και αρχαία, και μετρό» είναι αυτό που προτάσσουν σχεδόν στο σύνολό τους οι αρχαιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου γέμισε ασφυκτικά, και όχι μόνο από κόσμο που στέκεται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αναδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον για την τύχη των αρχαιοτήτων, ενώ και οι ομιλητές κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα από επιστημονική, αλλά και πολιτική σκοπιά. Ο διευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, δεν παραβρέθηκε επικαλούμενος επαγγελματική του υποχρέωση, ωστόσο ζήτησε να μεταφερθεί η άποψή του, πως μετρό και αρχαία δεν μπορούν να συνυπάρξουν, ενώ σε επικοινωνία μαζί του, ο Τάσος Κουράκης του ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη του έργου.

Αρχαιολογικό και πολιτιστικό έγκλημα η μεταφορά

«Και μετρό, και αρχαία» ήταν η κοινή κατεύθυνση όλων των ομιλητών που παρουσίασαν τις διαφορετικές πτυχές που επιβάλλουν τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σημείο όπου βρέθηκαν. Το «πακετάρισμα» και η μεταφορά τους σε άσχετο χώρο ή η αποψίλωσή τους, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, «συνιστά αρχαιολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό έγκλημα». Η Μαρία Τζώγα, μέλος της γραμματείας του Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, τόνισε ότι «η απόφαση είναι πολιτική και όχι τεχνική» και επεσήμανε την απουσία συμμετοχής των πολιτών στη λήψη της εν λόγω απόφασης. «Πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε μέσα από την Ιστορία, όχι να την ξεριζώσουμε και να τη μεταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά η προϊσταμένης της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δέσποινα Μακροπούλου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έκανε λόγο για «τιμωρία ή καταδίκη της μνήμης», ταυτίζοντάς την με τη σημερινή κατάσταση, όπου -όπως είπε- στην πόλη διεξάγεται ένας ανοιχτός πόλεμος διάσωσης της ιστορίας της. Ο Άρης Μέντζος, καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, παραθέτοντας το νομικό πλαίσιο, τόνισε ότι η προστασία των αρχαιοτήτων αντιμετωπίζει τα ευρήματα της Βενιζέλου ως ενιαία και αμετακίνητα και δεν προβλέπεται υπέρβαση αυτού του νόμου. Ο Παντελής Νίγδελης, αν. καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας ΑΠΘ, ανέτρεξε σε προηγούμενες περιόδους κινδύνου για ιστορικά μνημεία της πόλης, όπως ο Λευκός Πύργος και τα τείχη της, και σημείωσε πως «η βούληση όλων των Θεσσαλονικιών είναι να παραμείνουν τα αρχαία στη θέση τους. Η Μελίνα Παϊσίδου, επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, επικαλέστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος που προβλέπει πως η προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση του καθενός, ως αγαθό που ανήκει σε όλους.

Δεν υπάρχει "μονόδρομος"

Με τον χαρακτηρισμό του σταθμού της Θεσσαλονίκης ως τετράπυλον - βυζαντινή Θεσσαλονίκη, η Γεωργία Στρατούλη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, επεσήμανε την ανάγκη της Θεσσαλονίκης να εγκολπώσει την ιστορία της και να επενδύσει στον εαυτό της, αποδεχόμενη το συγκριτικό της πλεονέκτημα να αξιοποιήσει τα μνημεία της και ως πόλο έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος. «Το κόστος μεταφοράς είναι τεράστιο, τα ευρήματα οφείλουν να συλλειτουργήσουν με τις σύγχρονες μεταφορές», συμπλήρωσε. Η αρχιτέκτονας Βιβιάννα Μεταλληνού, αφού τόνισε ότι «δεν συζητάμε την κατάργηση του σταθμού», αναφέρθηκε σε παραδείγματα αρχαιολογικών πάρκων και ανάδειξης ιστορικών μνημείων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρώμη, Σόφια κ.ά. «Επιθυμία είναι η ένταξή τους στην καθημερινότητα των πολιτών, ως δημόσιος χώρος που είναι» είπε.

Ο Τάσος Κουράκης, συντονιστής ΕΚΚΕ Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, τόνισε την ανάγκη να απομακρυνθούμε από τις γνωστές λύσεις του μονόδρομου και κάλεσε τους πολίτες να πάρουν ενεργή θέση. Τέλος, ακολούθησαν παρεμβάσεις του πολιτικού μηχανικού Ηλία Χαρίτου, που σημείωσε πως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που θεωρεί τις αρχαιότητες ως ενιαίο σύνολο, δημιουργεί το δίλημμα «μετρό ή αρχαία», ενώ ο διευθυντής του Τομέα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Νίκος Ευστρατίου αναφέρθηκε στην ηρωική στάση των αρχαιολόγων που ανέδειξαν το ζήτημα, ενώ, από την άλλη, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η πόλη κοιμάται...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.