Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της επέκτασης του αεροδιαδρόμου "Μακεδονία" ως τον Μάρτιο του 2017 (VIDEO)

thestival.gr,29/12/2015

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου 10-28 του αεροδρομίου Μακεδονία. Το πολύπαθο έργο που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2011, αλλά παραμένει ακόμη στον αέρα, κινδυνεύει να απενταχθεί εάν δεν ολοκληρωθεί έως τις 31/3/2017.



Μετα απο καθυστερήσεις ετων, οι εργασίες πάγωσαν τον περασμένο Μάιο διότι δεν καταβλήθηκε στον ανάδοχο η αποζημίωση που εκδικάστηκε. Τώρα, επιχειρείται επανεκκίνηση του έργου, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν αυτο θα μπορεί να είναι λειτουργικό έως τον Μάρτιο του 2017. Σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο αεροδρόμιο, παρουσία του υπουργού Υποδομών, ο Χρήστoς Σπίρτζης ζήτησε να επισπευστούν οι εργασίες φωτοσήμανσης και οι λιμενικές εργασίες που φαίνεται ότι δεν μπορούν να είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του '17, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου και απώλειας της χρηματοδότησης.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, τα προβλήματα χρηματοδότησης λύθηκαν έτσι ώστε το έργο να προχωρήσει απρόσκοπτα. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει, που πρέπει να αντιμετωπιστεί - όπως σε όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ - είναι πώς πρέπει να τεθούν νέα χρονοδιαγράμματα, ώστε το Μάρτιο του 2017 τα έργα αυτά, όπως και η επέκταση του αεροδρομίου, να είναι λειτουργικά και να παραδοθούν στους πολίτες. Μάλιστα, το νέο χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται να είναι έτοιμο τέλη Ιανουαρίου.

Συνακόλουθα, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως τα προηγούμενα έτη δεν υπήρχε πολιτική βούληση, ούτε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή επίπτωση στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί, αφού το μόνο που αποτελεί δέσμευση είναι κάποιες ημερομηνίες σχετικά με την πιστοποίηση του.

Τέλος, ανέφερε πως πάντα θα υπάρχουν επιφυλάξεις και θα εκφράζονται και κατανοεί πως τόσο οι εργολάβοι, όσο και οι διάφορες υπηρεσίες θα ζοριστούν προκειμένου να λειτουργήσουν εντός χρονοδιαγραμμάτων

Το ιστορικό

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2005 με προϋπολογισμό 246 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο ανατέθηκε στην εργοληπτική εταιρεία Αθηνά ΑΤΕ με έκπτωση 48,1% (ήτοι 136,8 εκατ. ευρώ).

Λίγο αργότερα, στο έργο εισήλθε και η Ακτωρ συνιστώντας κοινοπραξία με την Αθηνά. Το 2010, ωστόσο, άρχισαν τα... όργανα. Το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε τον δεύτερο ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών με υπέρβαση 30,1 εκατ. ευρώ και αποφάσισε την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 27,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ενέκρινε την παράταση του έργου κατά 523 ημέρες, έως το τέλος του 2012. Ακολούθησε δεύτερη παράταση, ένα χρόνο αργότερα, έως τον Ιούλιο του 2013 και τρίτη παράταση το 2013, έως το τέλος του 2015.

Στο μεταξύ το 2013 η κοινοπραξία υπέβαλε αίτημα να εγκριθεί η πρόσθετη δαπάνη που προέκυπτε, καθώς το αμμοχάλικο που απαιτούνταν για τα επιχώματα του έργου θα μεταφερόταν, αντί από τη γειτονική περιοχή Αγίου Αντωνίου (απόσταση 22 χλμ.), διά θαλάσσης από το Λιτόχωρο Πιερίας (απόσταση 120 χλμ.). Το Δημόσιο αρχικά απέρριψε το αίτημα, η κοινοπραξία υπέβαλε ένσταση και τον Μάιο του 2014 η κοινοπραξία προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το Συμβούλιο Δημοσίων Εργων του υπουργείου γνωμοδότησε υπέρ της μερικής αποδοχής του αιτήματος της κοινοπραξίας (μέχρι του ποσού των 11,9 εκατ. ευρώ) και έτσι η κοινοπραξία παραιτήθηκε από τη δικαστική προσφυγή της. Τα χρήματα, όμως, δεν κατεβλήθησαν άμεσα και στις 25 Μαΐου οι εργολάβοι υπέβαλαν δήλωση διακοπής εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το αεροδρόμιο θα μπορεί να δέχεται μεγαλύτερα αεροπλάνα, καθώς επίσης τα αεροσκάφη θα μπορούν να προσγειώνονται από την πλευρά της θάλασσας.


                                     

                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.