Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Σε μπελάδες η επέκταση για Καλαμαριά;

ypodomes.blogspot.com, 14/10/2009

Σε μπελάδες είναι πιθανό να μπει ένα ακόμα έργο που έχει δημοπρατηθεί το καλοκαίρι. Η πολυαναμενόμενη πρώτη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τη Μίκρα απέκτησε και αυτή τη δική της ιστορία εφόσον 3 μήνες μετά την δημοπράτηση της επέκτασης ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας και έκρινε παράνομη την τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή μετεπιβίβασης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας φρενάρει την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά. Με την υπʼ αριθμ. 240/2009 γνωμοδότησή του το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε παράνομο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε για την επέκταση και συγκεκριμένα στο σκέλος που αφορά τη δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης, σε έκταση 30 στρεμμάτων στη Μίκρα.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος δεν είναι νόμιμο, καθώς επιχειρείται ο καθορισμός Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ) στην περιοχή της Μίκρας και εγκρίνεται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, συνισταμένη στον αποχαρακτηρισμό χώρου μνημείου πεσόντων και χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων και στο χαρακτηρισμό τους σε χώρο σταθμού μετεπιβίβασης.
Ακόμη γίνεται αποχαρακτηρισμός χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρου πρασίνου, χώρου βιολογικού καθαρισμού και χώρου στάθμευσης, οι οποίοι μετατρέπονται σε χώρο αμαξοστασίου.
Η ρύθμιση αυτή, όπως αναφέρει το ΣτΕ, προωθήθηκε “στο πλαίσιο επεκτάσεως του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά για τις ανάγκες μετεπιβίβασης των επιβατών από λεωφορειακές γραμμές και Ι.Χ. αυτοκίνητα στον καταληκτικό σταθμό της ανωτέρω επέκτασης (σταθμός Μίκρα), σε έκταση επιφάνειας περίπου 30 στρεμμάτων, πλησίον του ως άνω σταθμού μετρό”. Ακόμη επισημαίνει ότι “θα έπρεπε, πριν από την προτεινόμενη τροποποίηση του σχεδίου πόλεως Καλαμαριάς και τον καθορισμό Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, να προηγηθεί αναθεώρηση του εγκεκριμένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου αυτής, με τήρηση της σχετικής διαδικασίας και επανασχεδιασμό του χώρου”.
Απο την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και της Δημοτικής αρχής χαρακτηρίστηκε ώς "οχι ιδιαίτερα σοβαρό' το πρόβλημα με την απόφαση του ΣτΕ. Ειδικά ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Κος Οικονομίδης είπε πως τις επόμενες ημέρες και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα υπάρξει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΣτΕ.
Αν θέλουμε να χαριτολογήσουμε λίγο λοιπόν πρέπει να επισημάνω πως η δημοπράτηση μέχρι τη Μίκρα ήταν ίσως το μοναδικό απο τα έργα που δημοπρατήθηκαν φέτος που δεν είχε κανένα παρατράγουδο μέχρι σήμερα. Ας καλωσορίσουμε λοιπόν και αυτό το έργο στο club των ταλαιπωρημένων. Εμείς πάλι μόνιμοι θεατές θα παρακολουθήσουμε άραγε ένα ακόμα θεατρικό πολύχρονο σήριαλ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.