Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Το μετρό πάει... Εύοσμο!

agelioforos.gr,22/07/2012
Το μετρό της Θεσσαλονίκης επεκτείνεται και πάει Εύοσμο! Η επέκταση αποτελεί αντικείμενο διαγωνισμού στον οποίο προχωρά η «Αττικό Μετρό ΑΕ». Ετσι, δύο εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι Αμπελόκηποι και ο Εύοσμος, μπαίνουν στο... πλάνο του μετρό, αφού ξεκινούν οι προμελέτες για τη χάραξη του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά στην «καρδιά» της δυτικής Θεσσαλονίκης...

Ειδικότερα, το δ.σ. της «Αττικό Μετρό ΑΕ» έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να γίνει διαγωνισμός για την εκπόνηση τοπογραφικών μελετών της δεύτερης φάσης των επεκτάσεων του μετρό της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις επεκτάσεις προς το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αλλά και προς Αμπελόκηπους και Εύοσμο, μέχρι τα όρια του Κορδελιού, με την απόφαση να αφορά ουσιαστικά την έναρξη των προμελετών των δύο επεκτάσεων.


Ο ανάδοχος, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αποφανθεί για τη χάραξη των γραμμών, τις θέσεις των σταθμών, αλλά και των φρεατίων εξαερισμού του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά. Η όποια χάραξη, εξάλλου, θα πρέπει, όσο αυτό είναι δυνατό, να μην περνά κάτω από κτίρια, αλλά από κεντρικούς δρόμους. Αλλωστε και οι σταθμοί θα πρέπει να βρίσκονται σε πλατείες, άλση και ευρύτερα ανοιχτούς χώρους, τους οποίους ο μελετητής θα πρέπει να υποδείξει, οριοθετώντας και τις εισόδους- εξόδους τους. Επίσης, αν υπάρχουν περισσότερες από μία εναλλακτικές, θα πρέπει να τις παρουσιάσει, τεκμηριώνοντας επιστημονικά τις όποιες λύσεις προτείνει. Ο προϋπολογισμός των τοπογραφικών μελετών είναι περίπου 192.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Πρώτη γενιά...
Οι προμελέτες που πρόκειται να εκπονηθούν αφορούν τη δεύτερη γενιά των επεκτάσεων του μετρό της Θεσσαλονίκης, μετά την επέκταση προς την Καλαμαριά, που έχει δημοπρατηθεί, αλλά και την επέκταση προς τη Σταυρούπολη και την Ευκαρπία, για την οποία επίκειται η εκπόνηση οριστικών μελετών και αμέσως μετά η δημοπράτηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την ανάδειξη του αναδόχου ο οποίος θα κατασκευάσει την επέκταση προς την Καλαμαριά, αφού έχουν ήδη κατατεθεί οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τους διαγωνιζόμενους. Η γραμμή, που εκτείνεται σε μήκος πέντε χιλιομέτρων, θα ξεκινά από το σταθμό Πατρικίου (πάρκο Κρήτης), τον εντέκατο κατά σειρά της βασικής γραμμής του μετρό (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Νέα Ελβετία). Θα εκτείνεται σε μήκος 4,8 χιλιομέτρων και θα διαθέτει πέντε σταθμούς: Νομαρχία (θα βρίσκεται απέναντι από τη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, υπογείως των οδών Β. Ολγας και Μητροπολίτου Κυδωνιών), Καλαμαριά (θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιγαίου, Μεταμορφώσεως και Πόντου), Αρετσού (δίπλα στο γήπεδο του «Αριστοτέλη», στο τέλος της οδού Πόντου και στην Αγίου Νικολάου), Νέα Κρήνη (στη συμβολή της επέκτασης της οδού Πόντου με τη Βρυούλων) και Μίκρα (στη γωνία της επέκτασης της οδού Πόντου με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου, πριν από το γήπεδο του Ηρακλή).
Η επέκταση προς τη Σταυρούπολη και την Ευκαρπία, που θα είναι η επόμενη που θα δημοπρατηθεί, μέσα στο 2013, θα εκτείνεται επίσης σε μήκος πέντε χιλιομέτρων, κατά μήκος της οδού Λαγκαδά και αναμένεται να δώσει «ανάσα» στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Θα ξεκινά από την πλατεία Δημοκρατίας (ήδη κατασκευάζεται η διακλάδωση) και θα διαθέτει πέντε σταθμούς: Νεάπολη (Λαγκαδά και Βενιζέλου), Παύλου Μελά (Λαγκαδά και Δαβάκη), Σταυρούπολη (Λαγκαδά και Βενιζέλου - Λεβαντή), Πολίχνη (Λαγκαδά και Στρατού) και Ευκαρπία (περιφερειακή οδός και 25ης Μαρτίου).

...δεύτερη γενιά
Η δεύτερη γενιά των επεκτάσεων περιλαμβάνει μια γραμμή μήκους περίπου ενάμισι χιλιομέτρου, από την Ευκαρπία μέχρι τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και 424, με ένα σταθμό. Ενδεχομένως η επέκταση αυτή να είναι υπέργεια, κάτι για το οποίο θα αποφανθούν οι μελετητές.
Η γενιά αυτή περιλαμβάνει μία πολύ σημαντική γραμμή, προς τον Εύοσμο, η οποία θα δώσει ανάσα στην εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη δυτική Θεσσαλονίκη. Η γραμμή, που θα ξεκινά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, υπολογίζεται ότι θα έχει μήκος 4,4 χλμ. και τέσσερις σταθμούς: Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμος, Σχολές (στα όρια του Κορδελιού).
«Κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται μία θέση για σταθμό: στην πλατεία Ευόσμου. Οι υπόλοιπες θέσεις είναι υπό διερεύνηση.

...και τρίτη
Εξάλλου, στο σχεδιασμό υπάρχει και μία τρίτη γενιά επεκτάσεων. Αυτή αφορά επέκταση από τη Μίκρα προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με μήκος 5,5 χλμ., όπου η χάραξη ενδεχομένως να είναι επίγεια ή ακόμα και εναέρια (monorail), διαθέτοντας τέσσερις σταθμούς. Σχεδιάζεται, τέλος, ένας κλάδος ο οποίος θα φεύγει από τα Πανεπιστήμια και θα κατευθύνεται προς την Τούμπα και τη Χαριλάου, έχοντας μήκος 4,8 χλμ. και τρεις σταθμούς: Τούμπα, Χαριλάου, Νέα Ελβετία.
Σημειωτέον ότι το 2013 θα αρχίσει να «τρέχει» το 5ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει, κυρίως, την κατασκευή μέσων σε σταθερή τροχιά (μετρό, τραμ, προαστιακός κ.λπ.). Ετσι καταβάλλονται προσπάθειες από την «Αττικό Μετρό ΑΕ» ώστε να υπάρχει μελετητική ετοιμότητα, για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων έργων στο 5ο κοινοτικό πλαίσιο.


ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/8/12, 11:06 π.μ.

    καλα κρασια..φτιαξτε πρωτα το νεα ελβετια-σταθμος και μετα κανετε σχεδια για αεροδρομια τρομαρα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.