Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Το μετρό στο... επίκεντρο

agelioforos.gr,04/08/2012


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Λύση προκειμένου να επιταχυνθούν οι ανασκαφές που γίνονται λόγω μετρό στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε χτες. Ταυτόχρονα, δρομολογούνται ενέργειες που θα δώσουν μία μικρή ανάσα στους κατοίκους και καταστηματάρχες που βρίσκονται γύρω από το εργοτάξιο της Ανάληψης.
Τα παραπάνω δρομολογούνται έπειτα από σύσκεψη που έγινε χτες, την πρώτη με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, με θέμα το μετρό της Θεσσαλονίκης και την επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του. Η σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος, αποφασίστηκε μία φορά το μήνα κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού να έρχεται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιλύει επιτόπου τα προβλήματα που παρουσιάζονται, τα οποία σχετίζονται με τα ευρήματα. «Θα υπάρχει πλέον μόνιμη παρουσία του υπουργείου Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, ώστε να πάψουν οι αναίτιες καθυστερήσεις στις ανασκαφές και να επιταχυνθεί η ολοκλήρωσή τους», σημειώνει στον «Α» ο κ. Σιμόπουλος.

Ανάληψη
Για το εργοτάξιο της Ανάληψης (βρίσκεται στην οδό Δελφών μεταξύ της Μάρκου Μπότσαρη και της Πέτρου Συνδίκα), όπου η οδός Δελφών παραμένει κλειστή σε όλο της το πλάτος εδώ και έντεκα μήνες, αποφασίστηκε να περιοριστεί άμεσα ο χώρος της εργοταξιακής κατάληψης.
Συγκεκριμένα, η οδός Δελφών θα ανοίξει εντελώς, αλλά μόνο για τους πεζούς, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Χατζηλαζάρου. Πρόκειται για ένα στενάκι το οποίο βρίσκεται περίπου είκοσι μέτρα μετά τη Μάρκου Μπότσαρη.
Ταυτόχρονα, οι λαμαρίνες που βρίσκονται στη νότια πλευρά της Δελφών θα μετακινηθούν ένα μέτρο προς το κέντρο της οδού. Με τον τρόπο αυτό θα φαρδύνει λίγο το πεζοδρόμιο και οι καταστηματάρχες που βρίσκονται πίσω από τις λαμαρίνες δε θα «πνίγονται» από αυτές, ενώ η κυκλοφορία για τους πεζούς θα γίνει ευκολότερη. Διεύρυνση των πεζοδρομίων θα γίνει λίγο αργότερα και στη βόρεια πλευρά της οδού Δελφών.

Μονοδρομήσεις
Επιπλέον, πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να εγκριθεί, κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία προβλέπει τις μονοδρομήσεις των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Πέτρου Συνδίκα, μέτρο το οποίο αναμένεται να ανακουφίσει την περιοχή.
Εξάλλου, διεξοδική συζήτηση έγινε για τα θέματα που αφορούν τις καθυστερήσεις του μετρό και εξετάστηκαν όλες οι δυνατές λύσεις για την επιτάχυνση των κατασκευαστικών εργασιών, όπως και για τη διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάτοικοι και επαγγελματίες στις περιοχές των εργοταξίων.
«Το ενδιαφέρον μας για το μετρό της Θεσσαλονίκης, που σύντομα θα πάρει και πάλι μπρος, είναι δεδομένο», υπογραμμίζει ο κ. Σιμόπουλος. Στη σύσκεψη, εκτός από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Αττικό Μετρό ΑΕ» Χρήστος Τσίτουρας και ο διευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.