Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Μετρό Θεσσαλονίκης: “Η επαναδημοπράτηση θα τινάξει το έργο στον αέρα”

alpha965.gr,26/06/2015

Με την ελπίδα στην επόμενη και τελευταία συνάντηση των τριών μερών (σ.σ. υπουργείο Υποδομών, Αττικό Μετρό, Κοινοπραξία), να αποδεχθεί η Κοινοπραξία το ποσό που έχει προτείνει το υπουργείο, προκειμένου να επανεκκινήσει το έργο, αναμένουν οι εργαζόμενοι του μετρό Θεσσαλονίκης.


Όπως ξεκαθάρισε στον Alpha 96,5 ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο κατασκευαστικό κομμάτι, Σταύρος Στέτσικας, “εάν γίνει επαναδημοπράτηση, το έργο τινάζεται στον “αέρα”. Κλείνει για δύο χρόνια μετά. Αυτά που λένε για να βρεθεί νέος εργολάβος σε έξι μήνες δεν γίνονται. Δεν υπάρχει περίπτωση. Αν επανδημοπρατηθεί, τα εργοτάξια θα μείνουν κλειστά για τρία χρόνια, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ήδη κλειστά εδώ και επτά μήνες.”

Μάλιστα ο κύριος Στέτσικας τονίζει πως σε αυτό το αρνητικό σενάριο, “από ‘κει που θα παραδίδαμε το έργο το 2020, θα πάμε τουλάχιστον το 2023.” Επιπλέον ο πρόεδρος των εργαζομένων στην κατασκευή του έργου, ξεκαθάρισε πως είτε με τον ίδιο, είτε με νέο εργολάβο, απαιτούν την εργασία τους με τουλάχιστον τους όρους των σημερινών συμβάσεων, ενώ διευκρινίζει πως για να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2020, εφόσον “ξεκολλήσει”, απαιτείται να εργάζονται 2.000-3.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των αρχαιολόγων.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υποδομών Γιώργος Δέδες, ο οποίος, μιλώντας στο Κόκκινο 93.4, δήλωσε ότι οι οικονομικές διαφορές ανάμεσα στο υπουργείο υποδομών και την ανάδοχο του έργου της κεντρικής γραμμής στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι μεγάλες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και αναμένεται να καταλήξουν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, οι διαπραγματεύσεις επηρεάζονται και από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους πιστωτές, “ωστόσο το έργο θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν χρειαστεί να δημοπρατηθεί η συνέχισή του”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ότι αφορά τον σταθμό της Βενιζέλου και την τύχη των αρχαιοτήτων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υποδομών είπε πως ο σταθμός θα κατασκευαστεί με ταυτόχρονη ανάδειξη των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.