Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Μετρό: Βήμα – βήμα προς συμφωνία για τα αρχαία της Βενιζέλου

voria.gr, 09/11/2016
Τι έγινε στη σημερινή σύσκεψη στην Αθήνα. Σε ποια σημεία συμφώνησαν και πού διαφώνησαν Αττικό Μετρό και δήμος Θεσσαλονίκης...


Χωρίς οριστική συμφωνία για το θέμα του σταθμού Βενιζέλου ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η σύσκεψη η οποία έγινε στην Αθήνα για το φλέγον αυτό θέμα το οποίο ταλανίζει εδώ και περισσότερα από τρεισήμισι χρόνια το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να μην γίνουν δηλώσεις από κανέναν από τους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr οι διαφορές μεταξύ Αττικό Μετρό και δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι αγεφύρωτες και οι εκτιμήσεις παραγόντων και από τις δύο πλευρές είναι ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επέλθει οριστική συμφωνία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το υπουργείο Πολιτικού η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη, από την Αττικό Μετρό ο πρόεδρος της εταιρίας Γιάννης Μυλόπουλος, από το δήμο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Αλέκα Αλεξοπούλου η οποία είναι μεταξύ αυτών που συνέταξαν την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και ο νομικός σύμβουλος του δημάρχου Φωκίων Δεληγιάννης. Συμμετείχαν επίσης στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης καθώς και εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου.

Διατηρείται το 90% των αρχαιοτήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή της συνεδρίασης μίλησαν οι κ. Μυλόπουλος, Μπουτάρης και η κα. Βλαζάκη οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η εκκρεμότητα ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή των εργασιών στο σταθμό Βενιζέλου.

Ακολούθως τα στελέχη της Αττικό Μετρό παρουσίασαν την πρότασή τους για τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με τις λειτουργίες του μετρό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτά τα οποία έχει ζητήσει ο δήμος καθώς εξασφαλίζεται η διατήρηση άνω του 90% των αρχαιοτήτων. Θα αποσπαστεί ένα μικρό μέρος προς την ανατολική πλευρά του σταθμού, ενώ προσωρινή απόσπαση μικρού ποσοστού αρχαιοτήτων θα γίνει και σε ένα τμήμα στο δυτικό κομμάτι, οι οποίες όμως θα επανατοποθετηθούν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του σταθμού.

Οι διαφωνίες

Επί της πρότασης αυτής ο δήμος Θεσσαλονίκης διατύπωσε ενστάσεις. Αυτές, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, αφορούν κυρίως τις εργασίες επί της επιφάνειας πέριξ του σταθμού και συγκεκριμένα τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου (πλάζας) ως ενιαίας ενότητας με τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου αλλά και στη γύρω περιοχή.

Η κυριότερη διαφωνία αφορά το ποιος θα καλύψει το κόστος αυτών των εργασιών το οποίο, πάντως, δεν υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Αττικό Μετρό δεν δέχεται να πληρώσει αυτά τα χρήματα λέγοντας ότι ήδη οι δαπάνες για τις αρχαιολογικές εργασίες ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει θορυβήσει την Κομισιόν. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι του κυρίου του έργου ζήτησαν τα έργα διαμόρφωσης της πλάζας να μην συνδεθούν με την κατασκευή του σταθμού, να γίνουν ενδεχομένως και αργότερα και να πληρωθούν από τον δήμο. Τη λύση αυτή απέρριψαν οι εκπρόσωποι του δήμου οι οποίοι ζητούν η διαμόρφωση της πλατείας να γίνει συγχρόνως με την κατασκευή του σταθμού και η δαπάνη να ενταχθεί στον προϋπολογισμό κατασκευής του μετρό.

Κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, σε θέματα τεχνικής κυρίως φύσεως, υπήρξαν και όσον αφορά τις εργασίες στήριξης της πλάκας η οποία θα κατασκευαστεί επί της Εγνατίας οδού.

Στη συνέχεια η σύσκεψη συνεχίστηκε μόνο με τη συμμετοχή των αρχαιολόγων και των υπηρεσιακών στελεχών οι οποίοι κατέληξαν ότι ως το τέλος της εβδομάδας η Αττικό Μετρό θα παρουσιάσει στο δήμο Θεσσαλονίκης και στους αρχαιολόγους κάποια διαγράμματα επί των οποίων θα γίνουν οι τελικές παρατηρήσεις.

Αυτά θα παρουσιαστούν πιθανότατα στο δημοτικό συμβούλιο της προσεχούς Δευτέρας.
Στόχος είναι οι οριστικές μελέτες για το σταθμό Βενιζέλου να ολοκληρωθούν ως τις αρχές Δεκεμβρίου ώστε να κατατεθούν εν συνεχεία προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εάν δοθεί η έγκριση εντός του 2016, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.