Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

N. Ταχιάος: Το πολύ σε δέκα μέρες θα ανοίξει η Βενιζέλου (VIDEO)

thestival.gr,3/12/2019


Σε δέκα μέρες θα αποδοθεί στην κυκλοφορία η μια λωρίδα της οδού Βενιζέλου, που έχει κλείσει λόγω εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης τόνισε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος.


«Μέσα σε δέκα μέρες το πολύ θα έχει παραδοθεί η μια λωρίδα κυκλοφορίας της Βενιζέλου, η οποία είχαμε υποσχεθεί ότι θα δοθεί για να ανοίξει ο δρόμος. Θα παραδοθούν στην κυκλοφορία και οι διαβάσεις των πεζών οι οποίες ότι και να γίνει δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Οι πεζοί θα κατεβαίνουν πάνω από την Εγνατία προς τα κάτω στο ύψος της Βενιζέλου και αντιθέτως χωρίς ποτέ να υπάρξει περικοπή αυτού του δρομολογίου.Σήμερα έπεφτε και το δεύτερο κομμάτι της πλάκας οροφής στην προέκταση της Βενιζέλου», επισήμανε ο κ. Ταχιάος.

«Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα καταθέσει η Αττικό Μετρό έχει γίνει ήδη μια συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες την προηγούμενη Παρασκευή και θα ακολουθήσει άλλη μια μεθαύριο. Είναι σχεδόν έτοιμη η μελέτη. Αυτό που θα αιτηθούμε από την υπουργό Πολιτισμού είναι να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση και θα της υποβάλλουμε μια νέα μελέτη που θα ενσωματώνει και την ωρίμανση του θέματος απο το 2015 έως 2019», προσθεσε σχετικά με την μελέτη για τον σταθμό Βενιζέλου ο Νίκος Ταχιάος.


Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ταχιάος τόνισε ότι τον Απρίλιο του 2023 θα παραδοθεί η βασική γραμμή συμπεριλαμβανομένου του σταθμού Βενιζέλου. «Το τυπικό χρονοδιάγραμμα προφανώς έχει αλλάξει. Το ουσιαστικό χρονοδιάγραμμα και όχι λόγω Βενιζέλου, αλλά λόγω της προόδου εντός εισαγωγικών που εμείς έχουμε βρει στο έργο, οδηγεί αναγκαστικά στον Απρίλιο του 2023. Τότε δεσμευόμαστε εμείς ότι θα παραδοθεί το έργο στο σύνολό του. Ούτως ή άλλως αυτή η ιδέα της αποσπασματικής λειτουργίας του έργου χωρίς τη Βενιζέλου είναι προβληματική και μη εφαρμόσιμη.
Η επέκταση της Καλαμαριάς θα γίνει λίγο αργότερα, γιατί πρέπει να «κολλήσει» πάνω στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα της βασικής γραμμής άρα εκ των πραγμάτων η σύμβαση της Καλαμαριάς θα κλείσει 6 με οχτώ μήνες σε σχέση με τη σύμβαση της βασικής γραμμής», υποστήριξε ο κ. Ταχιάος.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μέτρο χαρακτήρισε άμεση προταιρεότητα την περαίωση της βασική γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι δήμαρχοι να αντιληφθούν ότι από την σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό ότι το έργο του μετρό δεν αποτελεί επικοινωνιακό εργαλείο αλλά κάτι το οποίο πρέπει να αποδοθεί ως εργαλείο στους πολίτες και για αυτό είναι άμεση προταιρεότητα η περαίωση της βασικής γραμμής και η επεκταση της Καλαμαριάς και συγχρόνως θα πρέπει να θεωρήσουν ότι η Αττικό Μετρό σε αυτούς βλέπει έναν πολύτιμο σύμμαχο τόσο για τους σχεδιασμούς όσο και για την κατασκευή του έργου».

Επεκτάσεις σε δυτικά και ανατολικά

«Κανένας δεν αμφισβητηθεί ότι πρέπει να επεκταθεί προς τα βόρεια, δυτικά στη Θεσσαλονίκη. Κάνεις δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να γίνει, δεν είναι όμως ορατή (η επέκταση) στο άμεσο μέλλον γιατί δεν υπάρχει καμία δεσμευμένη πίστωση. Δεύτερον δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας. Το να εμφανιστείς αύριο για το έργο με δανεισμό από τράπεζα η ευρωπαϊκό προγραμμα χωρίς μελέτη σκοπιμότητας δεν είναι βιώσιμο διότι πρέπει τα κυκλοφοριακά στοιχεία να είναι επίκαιρα. Η τελευταία μελέτη έγινε με την γενική κυκλοφοριακή μέλη ΟΡΘ στα τέλη του ‘90», τόνισε ο κ. Ταχιάος για την επεκταση του μετρό προς τα δυτικά.

Για την επέκταση προς την Καλαμαριά τόνισε ότι «τα έργα πολιτικού μηχανικού προχώρησαν παρά πολύ. Δεν δημοπρατήθηκαν τα ηλεκτρολογομηχανικά»

Ερωτηθείς για τον μειωμένο αριθμό εργαζομένων που παρατηρείται στα εργοτάξια του μετρό ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι «δεν είναι ένα θέμα που ξεκινάει από την Αττικό Μετρό. Μετά το Πάσχα έχει σημειωθεί μια μείωση του αριθμού με τους οποίους δούλευε ο ανάδοχος, έχουν γίνει από την διευθύνουσα υπηρεσία οι απαραίτητες υποδείξεις, έχει δεσμευτεί ότι θα μπει σε πλήρη ανάπτυξη των εργοταξίων στο αμέσως προσεχές διάστημα αλλά στα εκκρεμή έργα της επίστρωσης επιδομής και της κατασκευής της Αγίας Σοφίας, το εργοτάξιο δουλεύει κανονικά».

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Θέλουμε ένα μετρό που να αγκαλιάσει όλη την πόλη

«Σε μια πόλη που ουσιαστικά δεν έχει συγκοινωνίες το θέμα της γρήγορης αποπεράτωσης του μετρό είναι φλέγον. Στο πρώτο κιόλας Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ αποφασίσαμε να καλέσουμε ομόφωνα τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Νίκο Ταχιάο, να μας ενημερώσει υπεύθυνα για το που προχωρά το έργο του Μετρό. Συνολικά διαχρονικά δεν έχει καμία ευθύνη η σημερινή ηγεσία, το μετρό κούρασε την πόλη, χωρίς να δώσει λύσεις για την πόλη», ανέφερε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Και υπάρχουν και σήμερα ακόμη πολλά ερωτηματικά και για το τι είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για το μετρό. Εκείνο που θέλουμε να μάθουμε ως αυτοδιοικητικοί είναι το θα γίνει με τις επεκτάσεις δυτικά που πολλοί το είχαν προεξοφλημένο ότι είναι δρομολογημένο να γίνουν, τι θα γίνει με την επέκταση για το αεροδρόμιο της πόλης, γιατί καμία σοβαρή πόλη στον κόσμο δεν έχει αποκομμένο το αεροδρόμιο της από το μετρό, τι θα γίνει με το χρονοδιάγραμμα ακόμα και τι θα γίνει με την κεντρική στάση στη Βενιζέλου, καθώς η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, αλλά και του δήμου της Θεσσαλονίκης να προχωρήσει τη στάση της Βενιζέλου να έχουμε και μετρό και αρχαία και να προσχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Για όλα αυτά θεωρούμε ότι ο Νίκος Ταχιάος θα μας δώσει έγκαιρη ενημέρωση και θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της πόλης της Θεσσαλονίκης, τους ανθρώπους που έρχονται ως επισκέπτες από όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους ενδιαφέρει και αυτούς το θέμα του μετρό , ότι η ΠΕΔ-ΚΜ θα στηρίξει και την Αττικό Μετρό σε ότι διεκδικήσεις πρέπει για να τρέξει το έργο και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στην πόλη. Ένα μετρό που δεν θα είναι λειτουργικό δεν εξυπηρετεί κανέναν και φοβάμαι ότι θα καταρρεύσει και οικονομικά, επομένως θέλουμε ένα μετρό που να αγκαλιάζει όλη την πόλη και να στηρίζεται από την πόλη και να στηρίζει και αυτό τη συγκοινωνιακή λειτουργία της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε ο ίδιος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.