Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Εντείνονται οι εργοδοτικές πιέσεις

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 30/09/2010

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί το Συνδικάτο οικοδόμων Θεσσαλονίκης...


Την προκήρυξη απεργιακών και άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την απόκρουση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης, στα δικαιώματα των εργαζομένων, αποφάσισε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Στο στόχαστρο της εργοδοτικής επίθεσης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην κατασκευή των σηράγγων του Μετρό Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα επιφάνειας και στην κατασκευή των σταθμών. Η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένα δύο μηνών στο τεχνικό προσωπικό και την ίδια ώρα επιμένει να παρατείνει επ' αόριστον την εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους στην κατασκευή των σηράγγων, την οποία είχε εφαρμόσει δήθεν προσωρινά από το Γενάρη του 2010 με τη συμφωνία του επιχειρησιακού - εργοδοτικού «σωματείου». Η Κοινοπραξία επανήλθε πριν λίγες μέρες και με την απειλή της απόλυσης ανάγκασε την πλειοψηφία των εργαζομένων να υπογράψει διμερή συμφωνία αποδοχής της εκ περιτροπής εργασίας καταργώντας την πλήρη απασχόλησή τους. Αιτιολογεί την απόφασή της αυτή επικαλούμενη τις ικανότητες των διατρητικών μηχανημάτων (μετροπόντικες) τις οποίες ανακάλυψε μετά από περίπου δύο χρόνια εργασιών. Σύμφωνα με την Κοινοπραξία οι μετροπόντικες μπορούν να διανοίγουν 30 μέτρα το 24ωρο, αν και σύμφωνα με τους υπεύθυνους της «Μετρό Θεσσαλονίκης» οι μετροπόντικες εξακολουθούν να διανοίγουν το μέγιστο 12 - 15 μέτρα στο 24ωρο.
Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σημειώνει ότι απορρίπτει τις επικλήσεις της Κοινοπραξίας ως υποκριτικές και θεωρεί περισσότερο από βέβαιο ότι η στόχευσή της είναι η εντατικοποίηση των εργασιών στο τμήμα κατασκευής των σηράγγων, με λιγότερους εργαζόμενους και η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε ολόκληρο το έργο, εκμεταλλευόμενη και το τελευταίο δώρο που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους εργοδότες με τον εργασιακό νόμο που πρόσφατα ψήφισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.