Μακεδονία, 18/07/2011
Ενώ ο υδράργυρος παραμένει στο «κόκκινο», ορισμένοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν στο λιοπύρι.
(στη φωτ. ο εργάτης Σπύρος Λόλας)...
ΤΗΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ
ΦΩΤ. ΣΙΣΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Την ώρα που οι περισσότεροι αυτές τις καυτές ημέρες αναζητούν παραλίες και γωνιές δροσιάς, χιλιάδες εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν στο λιοπύρι ή σε κλειστούς χώρους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κατάσταση καθόλου ευχάριστη και μερικές φορές επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας δεν τηρούνται.
Η θερμική καταπόνηση στους χώρους εργασίας είναι υπόθεση παρεξηγημένη. Δεν ασχολείται κανείς μαζί της, αν και δημιουργεί πολλά προβλήματα. Τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων σε περιόδους καύσωνα συνήθως δεν τηρούνται. Μερικές φορές δεν γίνεται κιόλας. Πώς να ψήσεις σε πιο χαμηλή θερμοκρασία; Γι’ αυτό και εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να δροσίζονται. Ένας από αυτούς τους εργαζόμενους είναι ο ψήστης Γιάννης Ανδρονικίδης, ο οποίος ασχολείται με αυτήν την εργασία πολλά χρόνια. Δεν ζηλεύει τους εργαζόμενους των γραφείων με τα κλιματιστικά, γιατί “δεν θα μπορούσε να κάνει αυτήν τη δουλειά”. “Όλα είναι μια συνήθεια. Έχω συμβιβαστεί με τις δυσκολίες της δουλειάς. Όταν έξω έχει 38 βαθμούς Κελσίου, μέσα έχει πάνω από 40. Βάζουμε πάντα μια βρεγμένη πετσέτα στον ώμο, για να δροσιζόμαστε και να σκουπίζουμε τον ιδρώτα μας”, σχολίασε.
Ο Σπύρος Λόλας, εργάτης σε τεχνική ιδιωτική εταιρεία, βρίσκει θετικά στοιχεία στην εργασία υπό των 40 βαθμών Κελσίου. “Δεν χρειάζεται να πάμε στο γυμναστήριο. Ιδρώνουμε τόσο, που χάνουμε τα περιττά κιλά” αναφέρει γελώντας. Κάνει μάλιστα -στο ίδιο μήκος κύματος- προτάσεις για να αντιμετωπίσει κάποιος τις υψηλές θερμοκρασίες: α) δουλεύει όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να τελειώσει και να φύγει, β) παίρνει μαζί του τουλάχιστον 2 - 3 αλλαξιές ρούχα.
Μια άλλη κατηγορία εργαζομένων που τους ψήνει ο ήλιος είναι οι 600 αρχαιολόγοι του μετρό, οι οποίοι όλη μέρα είναι στον… κασμά (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Τι κι αν εργάζονται κάτω από τέντες, τι κι αν έχουν τοποθετηθεί κοντέινερ και ψύκτες με δροσερό νερό, τι κι αν βγάζουν το γιλέκο και κάνουν δεκάλεπτα διαλείμματα, όταν ο υδράργυρος ξεπερνά τους 35 βαθμούς, η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Τουλάχιστον, αφήνουν τους κασμάδες στα ανώγεια του θερμομέτρου, δηλ. 38 βαθμούς και πάνω. “Δεν είναι εύκολο να χτυπάς κασμά. Δουλεύω στις ανασκαφές κοντά 20 χρόνια, η ζέστη δεν συνηθίζεται. Βέβαια και τον χειμώνα έχουμε άλλα προβλήματα, π.χ. το κρύο, τη βροχή”, σημείωσε ο γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων του μετρό Θεσσαλονίκης Χρήστος Καλαϊτζίδης, προσθέτοντας ότι ως σωματείο έχουν καταφέρει τα… αυτονόητα: να τηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο οι νόμοι και τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.
Ανύπαρκτοι μηχανισμοί ελέγχου. Κανόνας είναι η μη λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης και προστασίας σε εργασιακούς χώρους με μεγάλη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων (οικοδομές και τεχνικά έργα, αγροτικές εργασίες, μεταλλουργίες, υαλουργίες κ.α.), σύμφωνα με τον γραμματέα Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας του ΕΚΘ Λάζαρο Μαυρίδη. “Τίποτα δεν τηρείται στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο σε κάποιες ΔΕΚΟ λαμβάνονται μέτρα”, υποστήριξε ο κ. Μαυρίδης, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την κατάσταση βοηθούν και οι ανύπαρκτοι μηχανισμοί ελέγχου.
Στο “κόκκινο” ο υδράργυρος
Μέχρι και αύριο θα συνεχιστεί το κύμα καύσωνα, με το θερμόμετρο να παραμένει κολλημένο στους 40 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 - 39 βαθμούς. Θερμότερη θα είναι η αυριανή μέρα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ξανά στους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ. Μικρή ανάσα αναμένεται από την Τετάρτη, οπότε η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μία μικρή πτώση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.